Analistul a declarat pentru Bloombiz.ro, ca se fac foarte putine tranzactii cu apartamente in aceasta perioada si ii sfatuieste pe cei care vor sa cumpere un apartament sa mai astepte pentru ca preturile vor mai scadea cu 10%.

14360-zilisteanu.jpg"A judeca piata chiriilor numai prin prisma veniturilor este destul de putin descriptiv si nu poate sugera o imagine intreaga a pietei chiriilor. Daca ne raportam la venituri, se poate spune ca stam mult mai prost decat tarile din Europa Occidentala, dar si decat vecinele noastre din UE, cum ar fi Ungaria, Cehia, Polonia" a declarat analistul imobiliar.

In ultimul an chiriile apartamentelor s-au ieftinit cu aproximativ 20%.

In opinia acestuia, in Romania, chiriile depasesc salariul mediu, spre deosebire de acele tari unde o chirie obisnuita este la jumatate dintr-un salariu mediu si este loc destul de scadere mai ales ca cererea solvabila pentru piata chiriilor a scazut si in ton cu piata imobiliara.

"Foarte multi proprietari care s-au gasit in situatia de a nu mai putea obtine pe apartamentul sau casa scoasa la vanzare suma pe care si-o propusesera, au hotarat sa sisteze vanzarea pentru moment si sa ofere proprietatea respectiva catre inchiriere. A existat un plus de oferta pe piata chiriilor care, in mod evident, a condus la scaderea preturilor".

Analistul spune ca pe piata chiriilor preturile au scazut cu mai mult de 50%, de la inceputul crizei, in martie 2008 si ca trendul de diminuare se va mentine atat la chirii, cat si la vanzarea de imobile.

Zilisteanu este de parere ca in cazul in care economia isi va reveni acei proprietari care si-au sistat vanzarea si au scos imobilul la inchiriere, se vor razgandi si vor scoate proprietatea la vanzare. Astfel, oferta va scadea pe piata chiriilor, preturile ar putea sa creasca foarte putin, dar in nici un caz acestea nu vor mai ajunge la nivelul celor dinaintea crizei.

"Protestele viguroase din partea unor categorii de bugetari care inainte nu protestau, si ma refer aici la politisti sau la salariatii din Ministerul Finantelor Publice, ne dau semne ca abia acum bugetarii incep sa resimta reducerile de salarii.

Pe de alta parte, marirea TVA-ului a lasat mai putini bani pentru consum si pentru o eventuala inchiriere, astfel incat este evident ca cererea solvabila a scazut".


Sursa

15 October 2010