Teoretic îţi cumperi o locuinţă atunci când ai nevoie şi îţi permiţi acest lucru. Dacă puteţi însă să aşteptaţi un anumit moment pentru a încheia o tranzacţie mai profitabilă, nu daţi cu piciorul acestei şanse. Specialiştii imobiliari spun că unele perioade din an sunt mai bune pentru a vinde o locuinţă, iar altele pentru a cumpăra. IMOPEDIA.ro vă spune când e bine să vă cumpăraţi o casă sau când să o vindeţi.

27950-calendario.pngIanuarie - cel mai bun moment pentru a cumpăra o casă

Puţini cumpărători sunt dispuşi să-şi caute o locuinţă în prima lună a anului. Motivul este evident, vremea rece de afară şi sărbătorile abia încheiate taie din cheful cumpărătorilor de a merge la vizionări. Astfel, pe piaţă sunt puţini clienţi dispuşi să-și investească economiile într-o locuinţă. Conştienţi că nu au cumpărători, vânzătorii sunt mai deschişi să negocieze preţul, în speranţa că vor vinde mai repede. Deci, un moment bun să găsiţi oferte avantajoase.

În piaţa imobiliară există un element care ţine de disponibilitatea clienţilor. Spre exemplu, în perioada de vară foarte mulţi clienţi sunt în concediu, automat în acea perioadă sunt mai puţine persoane interesate să caute o locuinţă, ceea ce lasă mai mult loc pentru celelalte sezoane”, declară pentru IMOPEDIA.ro Adrian Şişchin, director regional RE/Max.

Începutul lunii şi ziua de marţi, alte momente cheie pentru a cumpăra o casă

Dacă totuşi nu puteţi aştepta luna ianuarie pentru a cumpăra locuinţa dorită, luaţi în calcul faptul că specialiştii imobiliari susţin că primele zile ale lunii sunt potrivite pentru a face o ofertă unui vânzător. Şi asta pentru că proprietarul se gândeşte că a început o nouă lună şi s-ar putea să fie nevoit să achite o nouă rată, în cazul în care are un credit ipotecar. Dacă însă nu are un împrumut la bancă, profitaţi de ziua de marţi care se pare că, în imobiliare, nu este cu ghinion. De ce? Pentru că proprietarul începe deja să se îngrijoreze că nu a reuşit să vândă în weekendul abia încheiat, când, de obicei, are cele mai multe vizionări.

Primăvara, cea mai bună perioadă pentru a vinde o locuinţă

O lege nescrisă a pieţei imobiliare spune că primăvara este un moment bun pentru a vinde o locuinţă, deoarece cumpărătorii sunt mai dispuşi în această perioadă să ofere preţul cerut de vânzători. Statisticile arată că vânzările pe piaţa imobiliară ating un vârf în lunile de primăvară, ceea ce explică faptul că 60% dintre cei care se mută într-o locuinţă nouă, o fac pe timp de vară. Ei cumpără, în general, primăvara, în câteva luni îşi amenajează proprietatea şi se mută în ea la începutul verii.

Şi încă un sfat pentru cei care vor să vândă mai repede: nu cereţi niciodată un preţ care se termină cu zero. Studiile arată că un preţ de genul 57.652 euro este perceput de cumpărători ca fiind mai mic decât unul care indică o sumă rotundă, de exemplu 57.000 euro, chiar dacă în realitate nu este aşa. Conform unui studiu New York Times, un vânzător care cere un preţ care se termină într-un zero va primi cu 0,72% mai puţin şi cu 0,73%, dacă anunţă o sumă care se termină în două zerouri. La prima vedere, nu pare un câştig semnificativ, dar un astfel de procent aplicat la o sumă mai mare se traduce în câteva mii de euro în plus.

Joi, cea mai bună zi pentru a scoate la vânzare o proprietate

Dacă doriţi să vindeţi o proprietate, faceţi acest lucru cunoscut în piaţă în ziua de joi a săptămânii, va fi o ofertă nouă în week-endul ce vine – casa dumneavoastră va fi la vânzare de doar două zile.

O locuinţă listată pe piaţă de doar câteva zile este mai interesantă decât una peste care a trecut mai mult timp. Şansele sunt mai mari să vinzi la preţul cerut atunci când vii cu o ofertă nouă pe piaţă. Statisticile au demonstrat că, şi în cazul în care proprietatea nu se vinde în primul week-end, ea tot va fi un punct de interes şi, în următorul sfârşit de săptămână, când vor fi trecut doar nouă zile de la listare, beneficiind de avantajul psihologic pe care îl oferă un număr format dintr-o singură cifră”, spune Răzvan Muntean, General Manager IMOPEDIA.ro.

Cel mai bun moment pentru a trece de la statutul de chiriaş la cel de proprietar

Este ideal sa treci de la statutul de chiriaş la cel de proprietar atunci când chiria depăşeşte o posibilă rată a unui credit imobiliar. 

Vorbim de această situaţie cel puţin ca afacere sau ca un mod de a economisi bani, la un moment dat (bineînţeles, dacă chiriile rămân stabile şi nu se întrevăd scăderi in viitorul apropiat). Dar, dacă tot te hotărăşti să faci pasul acesta, este bine sa vezi puţin lucrurile în perspectiva. Trebuie să ştii că o casă este un bun cu utilizare îndelungată şi este bine să te gândeşti dacă ai nevoie de acel bun ori ba. Trebuie sa corespundă nevoilor tale un anumit număr de ani (în chirie, mobilitatea este mult mai mare). Apoi, dacă ai hotărât cumpărarea unei case, trebuie să ai în vedere cheltuielile colaterale, pentru perfectarea actelor de vânzare-cumpărare, igienizare, mobilier, contracte cu furnizorii de servicii, etc.”, spune Bogdan Dobriţoiu, director general General Service 2000.

CITEŞTE ŞI: Cinci greşeli fatale pe care le fac proprietarii care vor să-şi vândă locuinţa

14 November 2012