Zona Moşilor este ca un fel de târg al segmentului rezidenţial. Este un loc în care proprietăţile de lux există pe aceeaşi stradă cu cele dărăpănate, un loc bun atât pentru cei care caută spaţii comerciale, cât şi pentru cei care caută o locuinţă, o zonă în care se găsesc oferte atât pentru cei cu câteva zeci de mii de euro, cât şi pentru cei cu câteva milioane de euro la dispoziţie.

23968-img_4293.jpgZona Moşilor a avut o evoluţie ciudată. Ea s-a dezvoltat puternic în ultimii 15 ani, odată cu boom-ul spaţiilor comerciale din zonă. Vadul puternic pe care acestea l-au atras a crescut şi preţul apartamentelor, în special al celor noi.

„În plus, zona este şi foarte bine conectată cu oraşul, foarte aproape de centru. Până la Obor sunt doi paşi, iar de acolo la Universitate, dacă mergi destul de sprinten, ajungi în 15 minute. Tot la Obor există metrou şi piaţă”, spune un agent imobiliar.

Moşilor se adresează tuturor claselor sociale

Toate aceste aspecte se îmbină cu varietatea mare a locuinţelor şi rezultă una dintre cele mai bine vândute zone ale momentului. În Moşilor, sunt scoase la vânzare case şi apartamente, noi sau vechi, ieftine sau scumpe, fie ele pentru locuit sau pentru investiţii.

„Zona se adresează tuturor claselor sociale, având în vedere că, pe un apartament într-o construcţie nouă, avem un preţ mediu de 1300-1500 euro/mp, în schimb, în cazul apartamentelor din construcţiile vechi, preţul este de 500-700 euro/mp. Deci din punctul acesta de vedere, am putea acoperi cam toată gama de clienţi care vrea să cumpere şi care vrea să locuiască în acest cartier" completează Marius Podor, reprezentant Excelsior Imob.

În funcţie de bugetul şi preferinţelor clienţilor, consilierii imobiliari ştiu exact unde să îi ducă, pentru a le acoperi nevoile.

„Blocurile sunt de toate: de la clădiri cu apartamente din anii 1910-1930 şi cu trei-patru-cinci etaje, până la stradalul de pe Moşilor, unde totul e construit după 1980, continuând cu foarte multe blocuri noi, care s-au dezvoltat în proximitatea Căii Moşilor. Și să nu uităm casele, care sunt foarte multe. De la case cu două-trei camere şi preţuri de 800.000 euro, până la vile de cinci milioane euro”, continuă oficialul agentiei imobiliare.

Un apartament cu trei camere poate costa de la 50.000 euro la 150.000 euro

Paradoxal deci, oferta mare nu a funcţionat ca un motor de reglare a preţului. Efectul a fost mai degrabă unul care a transformat Moşilor într-o zonă cosmopolită.

„Oferta variată a amestecat lumea din zonă, mai mult decât a ajutat la fixarea preţului. De exemplu, poţi vedea un apartament din anii ‘30, fără niciun fel de modernizare sau măcar renovare, iar două numere mai jos, poţi găsi un imobil din 2009-2011, unde trei camere costă şi 150.000 euro. Un apartament mai vechi din zonă se vinde cu 55.000 euro”, spune agentul imobiliar.

Mulţi clienţi ai zonei preferă blocurile noi

Cele mai multe blocuri noi din zonă s-au construit pe străzi precum Mihai Eminescu, Aurel Vlaicu sau Polonă, dar preţurile acestora sunt cu mult peste bugetele clienţilor obişnuiţi. Cea mai cunoscută zonă de case este cea care pleacă de la Moşilor spre Dacia, unde cea mai dărăpănată construcţie costă 500.000 euro, iar una mai răsărită ajunge la un milion de euro. Preţul terenului în zonă variază la fel de mult ca şi în cazul locuinţelor: se găsesc oferte la 300 euro/mp, precum şi oferte de 900 euro/mp.

„Tranzacţii se fac, chiar destul de multe. Cele mai multe se fac pe rezidenţialul nou în zonă. Drept dovadă stă faptul că o mare parte dintre proiectele rezidenţiale construite în zonă s-au vândut integral. Tot ca o dovadă, în toată aria se construieşte constant, destul de asiduu şi există investitori care au anunţat agenţii că atunci când apare un teren interesant în zonă, pe care se poate construi un bloc, să fie anunţaţi”, spune agentul imobiliar.

Dacă pentru investitori, terenul în zonă este o afacere bună, pentru cei care vor să îşi construiască o casă, nu este tocmai profitabil. Specialiştii îşi sfătuiesc de obicei clienţii să nu facă acest pas. Rentabilitatea vine doar în cazul construcţiei unui bloc, cu atât mai mult cu cât planul urbanistic zonal permite imobile de până la zece etaje, ceea ce este rar în Bucureşti, pentru o zonă protejată.

CITEȘTE ȘI Apărătorii Patriei – ideală pentru cei care nu vor nici blocuri noi, nici construcţii vechi

 

22 March 2012