Programul Prima Casă şi veniturile mai mici ale populaţiei i-au determinat pe români să se orienteze spre locuinţe mai ieftine. Astfel, numărul bucureştenilor interesaţi de locuinţe mai ieftine de 60.000 a crescut de patru ori în această primăvară faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Imopedia.ro.

"Cred în afirmaţia că a crescut de patru ori numărul celor care doresc case sub 60.000 Euro faţă de anul trecut pentru că a fost nevoie de o perioadă de întelegere a programului Prima Casă, de "adaptare" la criză a românilor şi de scădere a preţurilor apartamentelor" susţine Carmen Mihăiţă, managing partner al agenţiei imobiliare Veles.

"Plafonul de 60.000 euro nu reprezintă întocmai bugetul pe care şi-l permit bucureştenii, ci mai degrabă convenţia tacit acceptată pentru tranzacţionarea unei locuinţe în actualul context de piaţă" mai spun specialiştii imobiliari. Schimbări semnificative vedem în piaţă şi pe intervalul de preţ 75.000 - 100.000 Euro unde se înregistrează scăderi. Dacă în primăvara anului 2009, 46% dintre bucureşteni erau interesaţi să cumpere un apartamente cu valori cuprinse între 75.000 - 100.000 Euro, astăzi doar 26% caută astfel proprietăţi.
În ce priveşte proprietăţile vechi de peste 100.000 Euro nu observăm nicio modificare faţă de primăvara anului trecut, numărul căutărilor rămânând la acelaşi nivel.
Apartamentele noi par să îi atragă mai mult pe români în aceasta perioadă faţă de 2009. Anul trecut în primăvară 5% dintre bucureştenii se uitau spre locuinţele noi, astăzi 22% se arată interesaţi de astfel de case, potrivit datelor Imopedia.ro.

"Creşterea interesului faţă de apartamentele noi este o consecinţă firească a evoluţiei pieţei imobiliare şi o aliniere la standardele internaţionale. Programele dezvoltatorilor care încearcă să se adapteze tendinţelor pieţei imobiliare şi necesităţilor cumpărătorilor au condus la un număr sporit al solicitărilor pentru apartamentele în imobile noi, în detrimentul apartamentelor din blocurile gri" sunt de părere analiştii imobiliari.
"Au apărut dezvoltatori care au construit pentru a se încadra în Programul Prima Casă, au recompartimentat sau au ieftinit apartamentele deja construite şi nu este de neglijat faptul că orice cumpărător vede avantajele pe care le oferă un imobil nou" adaugă Carmen Mihăiţă, managing partner al agenţiei imobiliare Veles.
Interesul pentru apartamentele noi a generat automat o scădere pe piaţa locuinţelor vechi, unde numărul bucureştenilor interesaţi de o locuinţă s-a redus faţă de aceeaşi perioadă cu aproape 20%.

În ce priveşte zonele preferate, putem spune că bucureştenii ar vrea să stea în centru. Cei mai mulţi dintre ei ar cumpăra un apartament în Tineretului. Pe locul doi în topul preferinţelor se află zona 1 Mai, unde căutările pentru apartamente înregistrate în baza de date Imopedia.ro sunt cu aproximativ 15% mai mici decât în zona Tineretului. "Dacă în urmă cu câţiva ani s-a înregistrat o tendinţă evidentă de migrare către periferia Capitalei, în primul rând din considerente financiar. Odată cu noul context economic am asistat la o schimbare radicală a preferinţelor şi mentalităţilor potenţialilor cumpărători. Tendinţa evidentă în acest context de piaţă este către apartamente care oferă un grad sporit de confort, poziţionate în zone cât mai centrale ale Capitalei. Cât despre zonele preferate de către bucureşteni, alegerile lor sunt uşor justificate, întrucât clienţii optează pentru locuinţe în proximitatea parcurilor, în zone aşezate, cu acces facil către mijloacele de transport în comun" explică specialiştii imobiliari această tendinţă.

La o diferenţă mică, în top se află apartamente situate în zona Unirii şi Titan. În preferinţele bucureştenilor se mai regăsesc zonele Iancului, Timpuri Noi, Mihai Bravu (Muncii) şi Dorobanţi.


3 May 2010